Bockbier

Algemene kenmerken
Een Bokbier of Bockbier is een typisch Nederland (of Duits) seizoensbier met 6,0 tot 7,5 Vol% alcohol.

Uiterlijke kenmerken
Kleur (donker) koper, roodbruin tot donkerbruin. Helder. Stabiele mousse schuimkraag. Koolzuurgehalte is normaal.

Geurassociaties
Typische karamel, soms koffie/cacao-achtig aroma is duidelijk aanwezig. Moutig zoetige tot zoete geur, soms licht gebrande moutbitterheid. De geur van een Bo(c)kbier hoort (licht) zoetig karamelachtig te zijn.

Smaak
De smaak is in evenwicht met de geur: licht moutig, zoetig met duidelijke karameltoetsen. Moutbitterheid en iets gebrand. Sommige Bo(c)kbieren zijn tamelijk zoet. Ondergistende en Duitse versies zijn wat droger. In de smaak wordt complexe moutigheid gedomineerd door de rijke smaken van Münchener- en Viennamout, die bijdragen tot melanoiden en geroosterde aroma’s. Hopbitterheid is over het algemeen voldoende hoog genoeg om de mout aroma’s te ondersteunen, waardoor een beetje zoetheid blijft hangen in de nasmaak. Zuivere smaak, zonder esters of diacetyl. Geen sterke hopsmaak. Geen gebrand of geroosterd karakter. Geen kruiden of andere toevoegingen.

Basissmaak
De basissmaak is zoetig, (mout)bitterig tot bitter.

Body
De body is tamelijk vol, maar het bier is wel doordrinkbaar.

Mondgevoel
Het mondgevoel is wat plakkerig en iets alcoholwarmend. Koolzuurgehalte maakt het bier doordrinkbaar.

Nasmaak
De nasmaak is uitnodigend en goed in overeenstemming met de geur en basissmaken: (licht) moutig, karamel, iets gebrand met een enigszins uitvloeiende bitterheid.

Opmerkingen
Meest bekende en gebrouwen seizoensbier in Nederland.

Algemene kenmerken
Alcoholpercentage: 6 – 7,5%
Kleur: 40-100 EBC
Bitterheid: 15-35 IBU
Gisting: Bovengistend / Ondergistend
Glas: Tulp
Serveertemperatuur: 6 – 8 graden Celsius

Bron: Bierista

Bokbier