Waarom zelf bier brouwen en lid worden van WWBLG

Als hobby thuis bier brouwen:

Tips voor de beginnende bierbrouwer

Er zijn anno 2018 naar schatting 12.000 hobbybrouwers in Nederland. Wist je dat je eigen bierbrouwen helemaal niet zo moeilijk is? Je kunt bier gewoon in je eigen keuken maken! Dat kan met professionele middelen, maar je kunt ook heel eenvoudig beginnen. Als je een grote pan hebt, een gistvat of gistfles met een waterslot, een reinigings- en ontsmettingsmiddel en wat beugelflesjes, kom je al een heel eind. Of je koopt een kant-en-klaar brouwpakket (bijv.: bij de Hema, of bestellen bij een webshop), om het eens uit te proberen. Je kunt bierbrouwen als hobby ook heel serieus aanpakken en een uitgebreide, semi – professionele brouwinstallatie bouwen.

Weet je niet zo goed waar je moet beginnen? Ben je bang dat het toch te ingewikkeld is? Dat valt reuze mee als je je weg een beetje weet. Hoe vind je je ingang in de thuis brouw wereld? Er zijn verschillende manieren om te beginnen. In ieder geval doe het samen met een vriend, collega, familielid.
Voordat je het weet, ben je (zijn jullie) gegrepen door deze smakelijke hobby!

Bezoek eens een bierbrouwerij

Het zijn lang niet meer alleen de grote brouwerijen die rondleidingen verzorgen. Wil je niet tussen de jonge toeristen lopen? Ga naar een kleine, lokale brouwerij en leer over de basis van bierbrouwen: de ingrediënten en het bereidingsproces. Daarna ga je natuurlijk proeven! Hoe bewuster je proeft, hoe makkelijker het straks wordt om je eigen recepten te maken.

Koop een thuis brouwpakket

In verschillende (web)winkels kun je complete pakketten kopen of bestellen, waarmee je eenvoudig je eigen bier kunt brouwen thuis. Deze pakketten zijn uitstekend geschikt voor mensen die het zelf brouwen een keertje willen uitproberen, maar niet veel geld kwijt willen zijn aan allerlei apparatuur.

Je brouwt hiermee vaststaande recepten. Dat is natuurlijk prima om mee te beginnen, maar realiseer je dat je mogelijkheden beperkt zijn en dat je hiermee niet je eigen creativiteit kwijt kunt. Echt bierbrouwen is namelijk net als koken: je kunt eindeloos experimenteren met ingrediënten en bereidingswijzen.

Surf rond op een forum voor hobbybrouwers

De kwaliteit van het bier dat thuisbrouwers maken is de afgelopen jaren enorm gestegen. Onder meer door de enorme uitwisseling op internetsites voor hobbybrouwers.

Een bekend Nederlands forum is Hobbybrouwen.nl. Voor beginners zijn er aparte pagina’s gemaakt, waaronder een complete brouwcursus. Via de zoekfunctie ontdek je dat op bijna elke vraag al iemand het antwoord heeft gegeven. In België is er het Vlaams Hobbybrouwforum en Home Brew Talk is internationaal bekend.
Er wordt elk jaar een ONK Hobbybrouwen georganiseerd, een Open Nederlands Kampioenschap. Bieren worden daar door officiële keurmeesters beoordeeld.

Brouw eens mee met een andere hobbybrouwer

Van zelf zien en doen leer je meestal toch het meest. Er zijn zoveel thuisbrouwers in Nederland, dat er zich ook zeker eentje bij jou in de buurt of in je vriendenkring bevindt. Het is ook een goede manier om te ontdekken of je het brouwen echt leuk vindt, voordat je zelf spullen gaat aanschaffen.

Je kunt contact opnemen met het Gilde, een mailtje, of kom eens langs op een thema avond (zie agenda) , dat is één manier om erachter te komen of er bij jou in de buurt een hobbybrouwer woont. De meesten leren hun kunsten graag aan anderen. Het zijn meestal enthousiaste vertellers. Bovendien is dit ook dé manier om zonder de aanschafkosten van apparatuur te ontdekken of je het brouwen leuk vindt om te doen.

Word (proef)lid van een hobby brouwvereniging bijv. Het Walcherse Gilde

Er bestaan in Nederland de nodige gildes of verenigingen voor hobbybrouwers. Bij de meeste verenigingen kun je vrijblijvend een keertje komen kijken. De activiteiten zijn uiteenlopend.

Er worden presentaties gegeven over aspecten van het brouwen: over graan, over gist, over hop over speciale biertypen. Uiteraard proeven de leden elkaars bier en beoordelen ze dit op kleur, geur, smaak en andere kenmerken. Soms worden er professionele brouwerijen bezocht of gezamenlijke brouwdagen of workshops georganiseerd. Het is dé manier om het brouwen van ervaren hobbybrouwers te leren.

Volg een brouwcursus

Het Walchers Gilde (of een andere) geeft ook brouwcursussen aan thuisbrouwers in spé. (zie Biercursus ) In een aantal avonden of dagdelen wordt het brouwproces van begin tot eind doorgenomen én in de praktijk gebracht. Vaak sluit zo’n cursus af met een brouwdag waarin je onder begeleiding je eigen bier kunt brouwen. Reken op ongeveer drie tot zes dagdelen en tussen de €… en…€ ….

Bezoek eens een online brouwwinkel

Er zijn in Nederland en Belgie meerdere webwinkels die gespecialiseerd zijn in brouwartikelen. Al deze winkels verkopen ook complete sets voor starters. Er zijn echter veel keuzes die je kunt maken: van eenvoudig en goedkoop tot complete semi-professionele installaties. Voor ongeveer 350 euro kun je starten als je alles zelf wilt doen: van het schroten van de mout tot het bottelen van je bier. Als je handig bent en bepaalde onderdelen (zoals een filter) zelf kunt maken, kan het nog wel iets goedkoper.

Tot slot:

De kosten

Als je lang genoeg blijft brouwen, verdien je de aanschafkosten deels ook wel weer terug. Er vanuit gaande dat je minder bier in de winkel zult kopen als je je eigen voorraad hebt. Met een installatie waarmee je 15 tot 20 liter per keer kunt brouwen, kost een liter bier aan grondstoffen tussen 0,50 en 1,50 euro. Die prijs is met name afhankelijk van de hoeveelheid hop die je in je bier wilt gebruiken (dat is het duurste ingrediënt). In de praktijk blijkt het brouwen van je eigen bier behoorlijk verslavend. Dat leidt er vaak toe dat je je eerste brouwset al snel wilt professionaliseren. Het is tegelijkertijd wat de hobby zo leuk maakt: steeds een stapje verder in het perfectioneren van je eigen bier!