Likeur cursus

Leer thuis ambachtelijk likeur maken.

Wie kent ze niet, die zoete alcoholhoudende drankjes, likeuren genoemd. Velen hebben wel eens gedacht dat het leuk en lekker zou zijn als we die zelf konden maken. De vraag is dan: waar bestaan likeuren uit. Wel ze bestaan uit alcohol, suiker en smaakstoffen uit vruchten, noten, koffiebonnen, cacao of kruiden. Al deze ingrediƫnten kunnen we in veel winkels kopen, of in de natuur plukken of zelf gekweekt fruit gebruiken. Op internet of bij clubleden of bij vrienden een recept ophalen en we kunnen aan de slag.

Likeur heeft een hogere alcoholgehalte dan wijn, minstens 18% en oplopend tot zo’n 40 % voor de meest gangbare. In de handel is alcohol van 95% te koop maar daar moet wel veel accijns over betaald worden. We kunnen ook een neutrale basisdrank gebruiken zoals Wodka (40%) en vele andere soortgelijke dranken. Als je die in Duitsland of Luxemburg haalt ben je stukken voordeliger uit. Het voordeel van likeur maken boven wijn is dat likeuren veel sneller klaar zijn voor consumptie dan wijn. Veel likeuren kunnen na bereiding al direct gedronken worden. Sommige recepten vragen een aantal weken voordat ze gereed zijn voor consumptie.

Is het niet leuk om bijvoorbeeld bij verjaardagen een leuk flesje likeur aan te kunnen bieden voorzien van een zelf ontworpen etiket. Binnen ons gilde zijn er nogal wat leden die naast het maken van wijn of het brouwen van bier likeuren maken.

Het is goed je aan te sluiten bij een gilde, dan kun je ervaring uitwisselen, elkaars likeur proeven, recepten uitwisselen en problemen bij het likeur maken bespreken. Heb je belangstelling of wil je meer weten? Geef je dan op via het opgave formulier. Zodra wij het formulier hebben ontvangen zal de docent likeur contact met je opnemen.