Kölsch

Algemene kenmerken

Een Kölsch is een bovengistend blond Duits biertype uit Keulen met 4,4 tot 5,0 Vol% alcohol.

Uiterlijke kenmerken

Bleek/lichtblond tot blond/geel. Helder tot tweeschijn. Schuimkraag romig tot blijvend laagje.Gemiddeld koolzuurgehalte.

Geurassociaties

Neutraal tot hoppig, soms moutig. Schoon door een lange koude lagering, hierdoor is het

bovengistende karakter soms moeilijk waar te nemen. Een subtiele fruitigheid (appel, kers peer) kan aanwezig zijn. Soms zeer licht zwavelig of wijnachtig.

Basissmaak

De basissmaak is droog, bitterig.

Smaak

Subtiel hoppig, soms licht moutig. Nauwelijks waarneembare fruitige zoetheid. Fijne droogheid door het lage restsuikergehalte. Delicate balans tussen de diverse smaken. Zeer schoon, geen diacetyl of hogere alcoholen.

Body

De body is dun tot medium.

Mondgevoel

Het mondgevoel is vloeiend, soms licht samentrekkend en droog door het gemiddelde tot hoge koolzuurgehalte.

Nasmaak

De nasmaak is bitterig, soms licht moutig of bloemachtig.

Opmerkingen

Een Kölsch is een bovengistend biertype, maar kan door de lange koude lagering een ondergistende

indruk geven.

Technische kenmerken

Begin SG 1044 – 1050

SVG 83 – 88%

Alcoholpercentage 4,5 – 5,5 Vol%

Kleur 6 – 12 EBC

Bitterheid 18 – 25 EBU

Koolzuurgehalte 4,5 – 5,5 gr/ltr

Voorbeelden Früh, Küppers, Gaffel, Dom
Bron : BKG

Kölsch