Algemene kenmerken
Een Witbier is een bovengistend bleek Belgisch tarwebier, meestal met kruiden en 4,3 tot 5,5 Vol% alcohol.
Uiterlijke kenmerken
Bleek tot blond, tweeschijn tot troebel (afhankelijk van de manier van inschenken). Romige, glasplakkende schuimkraag. Hoog koolzuurgehalte.
Geurassociaties
Typisch tarwearoma. Neutraal, maar vaak ook zurig/fruitig. Kruidige geur afkomstig van koriander en de schil van citrusvruchten of andere kruiden. Geen of zeer weinig hoparoma. Diacetyl en DMS horen niet aanwezig te zijn.
Basissmaak
De basissmaak is zoetig en zurig tot zuur.
Smaak
De smaak is verfrissend en aangenaam zoetig, met fruitigheid meestal van citrus. Naast de tarwesmaak zijn kruiden (citrus, koriander, maar ook andere kruiden) duidelijk waarneembaar, maar mogen niet overheersen. Een lichte hopbitterheid kan aanwezig zijn, maar mag de verfrissende smaak van de kruiden niet in de weg zitten. Soms wordt een lichte (melk) zurigheid waargenomen. Bitterheid van citrusschil, DMS of een zeepsmaak horen niet aanwezig te zijn.
Body en mondgevoel
De body is dun tot medium.
Mondgevoel
Het mondgevoel kan iets samentrekkend en plakkerig zijn. Door de ongemoute tarwe kan een lichte romigheid ontstaan. Verfrissend door het hoge koolzuurgehalte.
Nasmaak
De nasmaak is droog, ondanks de body en de romigheid. Daarnaast kruidig (de kruidigheid neemt toe naarmate de smaak meer uitvloeit) en mogelijk zurig.
Opmerkingen
In tegenstelling tot Weizen worden kruiden toegevoegd en wordt ongemoute tarwe gebruikt en zijn de Kruidnagel en bubblegum banaantjes afwezig.
Technische kenmerken Begin SG | 1042 – 1045 |
SVG | 75 – 86% |
Alcoholpercentage | 4,3 – 5,5 Vol% |
Kleur | 4 – 10 EBC |
Bitterheid | 9 – 17 EBU |
Koolzuurgehalte | 4,0 – 6,0 gr/ltr |
Voorbeelden | Hoegaarden Wit, Bocq Blanche de Namur, Bavik Wittekerke, St. Feuillien Grisette, IJwit, La Trappe, |
Bron BKG biertype 2019
Witbier Winnend recept 2024 van Willy Reijniers
Witbier Recept van John van Wijhe