Met mede kunt u veel kanten uit. Talloos zijn de combinatie mogelijkheden. De honing vervangt de suiker, ook als u niet genoeg honing hebt kunt u ook een gedeelte vervangen door suiker. Honing is helaas niet zo goedkoop, kies dus met zorg uit welke honing u gaat gebruiken en kies ook de andere ingrediënten met zorg. Sorteer het fruit en doe rotte en onrijpe appels weg. In honing zit veel te weinig zuur, hou daar rekening mee. Bijna alle zuur moet worden toegevoegd. Ook looizuur is er in onvoldoende mate. Gistvoeding ook zeer belangrijk, beter iets te veel dan te weinig waardoor er een te trage gisting zou zijn.
Honing liever niet koken want dan gaan er zoveel tere smaakstoffen verloren dat het karakter van de honing erdoor verandert. Iets verwarmen in een pan met water (au bainmarie) om de honing wat vloeibaarder te maken kan geen kwaad. Gebruik altijd een goede giststater. Honingwijn heeft een lange rijpingstijd nodig, 2 tot 3 jaar en dan nog een jaar op de fles.
1 kg rozijnen bevat 640 gram suiker. 1 kg honing bevat 800 gram suiker
Een recept dat ik vond in een boekje van Ian Ball (Voor 5 liter)
5 kg appels liefs gemengd (vervangen door 5 ltr. appelsap)
455 gr rozijnen (laten wellen en daarna fijnhakken)
340 gr honing (net zoveel honing bijmengen tot een s.g. 1085)
1 liter witte druivensap
Half kopje sterke thee
1 citroen (uitpersen alleen het sap)
5 gr wijngist
7 gr gist voedingszout
Zuur naar eigen inzicht