Tripel

Tripel is een zwaar bovengistend bier, met een hergisting op fles. De kleur varieert tussen blond en amber. Hij heeft meestal een sterke moutige en/of hopbittere smaak. Tripel heeft een alcoholpercentage van 7 tot 10%. Het hoge percentage komt niet noodzakelijk uit de hoeveelheid graan, er wordt eventueel suiker (in de vorm van glucose) toegevoegd om het hoge alcoholpercentage te bereiken. Kenmerkend voor een tripel is ook vaak een hoger koolzuurgehalte.

De oorsprong van de term is onbekend, hoewel de belangrijkste theorie is dat het op de een of andere manier de kracht van het bier aangeeft. In de tijd toen de mensen nog niet konden lezen, markeerden de brouwers hun vaten met kruisen, ruitvormen, driehoeken of andere eenvoudige merktekens om de verschillende sterkte, kleur en rijpingstijd van elkaar te onderscheiden. Bieren die bijvoorbeeld gemarkeerd waren met een ‘x’ , ‘xx’ en ‘xxx’, hadden waarschijnlijk een opgaand verschil in alcoholgehalte. Het aantal x-en stemde waarschijnlijk overeen met een vermenigvuldigingsfactor. Zo gebruikten men toen de namen ‘Enkel’ , ‘Dubbel’ en ‘Tripel’ in België. Dit betekende 3, 6 en 9 graden. Dit waren de oude Belgische dichtheidsgraden, maar de cijfers in alcoholvolume zouden ongeveer hetzelfde zijn geweest. De namen ‘Dubbel’ en ‘Tripel’ worden nog steeds gebruikt. Dit is zeker het geval bij de Abdijbieren, waar de benamingen misschien geïnspireerd zijn op het succes van de bieren van Westmalle. De naam werd gebruikt in 1956 door de Trappistenbrouwerij in Westmalle om hun sterkste bier een naam te geven, hoewel zowel de term tripel en het soort bier (sterke Pale Ale) al voor 1956 bestonden. De Westmalle-Tripel werd met de naam op grote schaal gekopieerd door de brouwerijen van België, en in 1987 breidde een andere Trappistenbrouwerij, de Koningshoeven in Nederland, haar assortiment uit met het bier ‘La Trappe Tripel’. Later waaide deze benaming over naar de Verenigde Staten en andere landen, en wordt nu gebruikt door een reeks van seculiere brouwers voor een sterke Pale Ale in de stijl van Westmalle-Tripel.

Bron “Wikepedia” en “De Grote Belgische Bieren” van Michael Jackson.

Westmalle tripel kloon (klasse C)

Reacties zijn gesloten.