Kruiden in bier.

Welke kruiden en specerijen gebruiken bij het brouwen?
In principe kun je bij het brouwen van bier vrijwel alle kruiden en specerijen gebruiken. Zoals bijvoorbeeld koriander(zaad), kaneel, vanille, kruidnagel, steranijs, peper of zoethout. Daarnaast is het ook mogelijk om bijvoorbeeld sinaasappelschil of citroenschil te gebruiken.Bij lentebieren wordt verder wel eens vlierbloesem gebruikt en bij sommige bieren wordt soms ook gember toegevoegd. In principe kun je het wat dit betreft zo gek maken als je zelf wilt.
Wanneer moet je het toevoegen?
Bij het brouwen van bier voeg je de meeste kruiden en specerijen gewoon toe bij het koken van het wort. Het is hierbij verder voldoende om ze (de laatste) 10 minuten mee te koken.Scherpe pepers, cacaobonen en koffiebonen zou je eventueel ook kunnen toevoegen bij het lageren. Dit werkt in principe hetzelfde als het drooghoppen.Meestal worden de (harde) kruiden met een vijzel, zodat de smaken goed vrij kunnen komen. Sommige toevoegingen moeten we juist eerst snijden, denk hierbij aan een chilipeper. Als je de kruiden of specerijen tijdens het brouwen toevoeg bij het koken, dan doe je ze in de hopspider. Op deze manier komt het niet mee in het gistvat.
Hoeveel kruiden moet je nu toevoegen?
Daar is niet een eenvoudig antwoord op geven. Het hangt namelijk af van het soort dat je gebruikt. Sommige kruiden en specerijen hebben namelijk een zeer aanwezig smaakprofiel en dan wil je juist bij het brouwen van bier wel voorzichtig zijn. Het is hierbij dan zeker raadzaam om niet al te veel te gebruiken.Zo kun je bijvoorbeeld 5 gram koriander  gebruiken voor 20 liter. Kaneel kun je gebruiken bij het brouwen van winterbier en daar kun je bv 1 kaneelstokje per 10 liter gebruiken.Het is ook een kwestie van klein beginnen, dus niet al te veel gebruiken. Hiermee brouwen en vervolgens kijken wat het resultaat is. Proef je bijvoorbeeld de koriander niet terug, hoog de hoeveelheid dan eens op.

Voorbeelden van te gebruiken hoeveelheden:
Kruiden
Hoeveelheid per 10 liter
Curaçaoschil5 – 10 gram
Dennentoppen25 – 100 gram
Gember50 tot 150 gram (rasp)
Jeneverbes5 tot 15 gedroogde bessen
Kaneel5 – 10 gram
Kardemom0,5 tot 1,5 gram
Koriander2 – 15 gram
Kruidnagel1 kruidnagel
Oranjeschil10 – 20 gram
Paradijszaad1 tot 3 gram 
Steranijs1 tot 4 zaadjes
Vlierbloesem5 tot 15 gram