Algemene kenmerken
Een Irish Red Ale is een bovengistend zoetig/geroosterd amber tot koperkleurig Iers biertype met 4,0 tot 5,2 Vol% alcohol.
Uiterlijke kenmerken
Amber tot (rood)koperkleurig. Helder. Romige, glasplakkende schuimkraag. Het koolzuurgehalte is gemiddeld.
Geurassociaties
Laag tot gemiddeld mout aroma, vaak karamel, soms ook geroosterd of toffee-achtig. Soms licht fruitig, licht hoppig. Kan een weinig diacetyl bevatten, verder vrij schoon (vooral de ondergistende versie).
Basissmaak
De basissmaak is bitter, zoetig, soms iets zoutig.
Smaak
Karamelmoutige zoetigheid, soms ook licht geroosterd of toffee-achtig. Lage hopbitterheid, normaal geen hopsmaak (licht Engels indien wel aanwezig). Licht fruitig. Medium moutbitterheid door geroosterde mout, wat de totale bitterheidsindruk kan verhogen.
Body
De body is dun tot medium.
Mondgevoel
Aangenaam ‘glad’ mondgevoel; plakkerig, soms metaalachtig. Medium vergistingsgraad. De koolzuurprikkeling is gemiddeld. Licht alcohol warmend bij de sterkere versies.
Nasmaak
Droog tot zoetig. Schoon (vooral in geval van ondergisting). Fruitig, bitterig, soms zeer (mout)bitter.
Opmerkingen
Irish Red Ale kan diacetyl bevatten. Wordt soms ook ondergistend gebrouwen. Het is de Ierse versie van het Engelse bitter, met een droge nasmaak door de geroosterde mouten.
Technische kenmerken
Begin SG 1036 – 1048
SVG 75 – 85%
Alcoholpercentage 4,0 – 5,2 Vol%
Kleur 25 – 40 EBC
Bitterheid 20 – 30 EBU
Koolzuurgehalte 4,4 – 5,2 gr/ltr
Voorbeelden Murphy’s (Heineken), Guinness, Kilkenny, Beamish Red
Bron: BKG biertypen aug 2019