Rochefort 10

Recept is voor 10 liter:

4000 gram Pilsmout
300 gram Cara mout (50 EBC)
25 gram Chocolade mout
200 gram Rietsuiker

15 gram Hallertau Hop van 5,3% ± 60 minuten.
15 gram Goldings Hop van 4,6% ± 60 minute
10 gram Saaz Hop 3,2% de laatste 20 minuten meekoken.

Gist: Wyeast of een droge korrel gist. Nog beter is een originele opgekweekte Rochefort gist (hier heb ik zelf wat moeite mee)

Maischschema: de nieuwe verkorte manier.
Maisch en spoelwater: elk 9 liter
Kooktijd: ± 90 minuten.

Begin SG 1075
Eind SG 1025

Volume 10 liter

Smaak def.Volmoutig,karamel/chocolade smaak. Geur def.Moutig met een zachte hopsmaak.
Kleur Donker bruin met rode tint.
Alcohol ±10%

Dit bier wordt gebrouwen in het Trappisten Klooster van Rochefort de brouwmeester is/was de achterneef van Tonnie van de Ameele, Frère Antoin..Dit recept heeft al eerder in het Tussendoortje gestaan, maar ik heb het recept aangepast zoals: * iets meer mout om het bier nog wat voller te maken . een beetje meer chocolade mout om hem donkerder te maken (een beetje zwart mout zou ook kunnen). Meer hop voor de smaak en de hopgeur te verbeteren.

Bert Maessen