Ingrediënten voor 50 liter:
14,00 kg pilsmout (3,0 EBC)
1,25 kg Cara Cristal 120 (120,0 EBC)
1,25 kg Wheat Malt, Bel (3,9 EBC)
0,50 kg Ongem. gerst verstijfseld (3,9 EBC)
0,50 kg Special B Malt (350,0 EBC)
0,20 kg Chocolademout (800,0 EBC)
1,2 kg Brown sugar (40,0 EBC)
75,00 g Challenger hop (6%) – Boil 75,0 min
50,00 g Challenger hop (6%) – Boil 15,0 min
Maischwater: 46,16L (54,0 C)
Maischschema:
Temp. in gr. C……54….62…..72….78
Tijd in min. 5…..45…..30….5
Spoelwater: 27,56 L …75,6 C
Kooktijd: 75 min.
Gist: 1,0 pkg Belgian Ardennes (Wyeast Labs 3522 (124,21 ml)
Begin SG: 1046 (gemeten)
Eind SG: 1010 (gemeten)
Alc. % : 4,7%
Bitterheid: 22,8 IBU
Kleur: 42,6 EBC
Bron: Jan van Terheijden / Peter Bollebakker. 1e prijs ( 93 pt.) WWBLG 2011