Recept Pale Ale 2


Een stukje geschiedenis De India Pale Ale wordt voor het eerst geschonken in de 18e eeuw. Om de Britse kolonies in India te bevoorraden gaan de brouwers immers op zoek naar een recept dat de omstandigheden tijdens de overtocht kan doorstaan. Door hun hogere alcoholgehalte en sterkere hopconcentratie bewaren deze bieren beter tijdens de lange reis. De IPA is geboren. Intussen is dit bier een klassieker geworden in de Britse brouwtraditie. Maar wanneer bitter uit de mode raakt, komen de brouwers in het midden van de jaren veertig op de markt met Pale Ale

Algemene kenmerken:

Amberkleurig Engels biertype met 5,6 tot 7,5 vol % alcohol.
Geur: hoppig, moutig evt. met dry hopping.
Smaakhopsmaak, hopbitter middelmatig, moutig, licht fruitig.
Basissmaak: zoet, bitter tot zeer bitter, soms zout.
Body: Medium tot tamelijk vol.
Mondgevoel: droog tot samentrekkend(hop), plakkerig soms alc. verwarmend.
Nasmaak: Complex, licht zoetig tot droog, maar niet scherp.
Opmerking: niet zo hoppig als de Am. IPE (grapefruit)

Technische kenmerken:
Begin SG 1056 – 1070
SVG 72 – 78%
Alc. perc. 5.6 – 7,5 Vol%
Kleur 16 – 35 EBC
Bitterheid 38 – 65 EBU

Receptuur:
Volume 25 liter
Pilsmout 6000 gram
Cara mout 600 gram
Amber mout 600 gram
Tarwemout 300 gram
Biscuit mout 600 gram

Hop:
Northern Brewer 60 gram
Saaz 30 gram
Iersmos 15 gram

Maischwater: 18 liter
Spoelwater 10 liter.

Maischmethode:
60 min op 68 gr.
5 min. op 78 gr C.
Het koken: koken van de wort gebeurt in 90 minuten.

Gist; depot van een tripel,(gist onbekend)

Met of zonder dryhopping (zie hieronder)

Begin v.k. 1050
n.k. 1060
Alcohol 6,5%

Dry hopping:
Dry hopping: kan met iedere aroma hop soort behalve Saaz en geen Amerikaanse met grapefruit smaak en geur.
De hete wort gelijk na het koken en na de kook hop filtering de overgebleven vloeistof op de aroma hop laten lopen, afkoelen en vergisten met de hop.
Hier heb je minder kans op infectie.
Tweede mogelijkheid is de Aroma hop bij de afgekoelde wort te voegen, meer kans op infectie, maar misschien meer geur en smaak.