Recept Pale Ale 1

Een stukje geschiedenis De India Pale Ale wordt voor het eerst geschonken in de 18e eeuw. Om de Britse kolonies in India te bevoorraden gaan de brouwers immers op zoek naar een recept dat de omstandigheden tijdens de overtocht kan doorstaan. Door hun hogere alcoholgehalte en sterkere hopconcentratie bewaren deze bieren beter tijdens de lange reis. De IPA is geboren. Intussen is dit bier een klassieker geworden in de Britse brouwtraditie. Maar wanneer bitter uit de mode raakt, komen de brouwers in het midden van de jaren veertig op de markt met Pale Ale.


Algemene kenmerken:

Amberkleurig Engels biertype met 5,6 tot 7,5 vol % alcohol.
Geur: hoppig, moutig e.t. met dry hopping.
Smaakhopsmaak, hopbitter middelmatig, moutig, licht fruitig.
Basissmaak: zoet, bitter tot zeer bitter, soms zout.
Body: Medium tot tamelijk vol.
Mondgevoel: droog tot samentrekkend(hop), plakkerig soms alc. verwarmend.
Nasmaak: Complex, licht zoetig tot droog, maar niet scherp.
Opmerking: niet zo hoppig als de Am. IPE (grapefruit)

Technische kenmerken:
Begin SG 1056 – 1070
Alc. perc. 5.6 – 7,5 Vol%

Pale Ale

Recept voor 10 liter Pale Ale met de volgende kenmerken.

  • Alcohol gehalte in volume percenten 5%.
  • Kleur: donker Amber.
  • Schuimkraag: stevig en romig.
  • Geur: Hoppig en Fruitig.
  • Smaak Bitter / Moutig.

Ingredienten:

_ 2000 gram Pilsmout 3 EBC

_ 200 gram Caramout 20 EBC

_ 200 gram Ambermout 50 EBC

_100 gram Tarwemout 3 EBC

_25 gram Styrian Goldings hop 4,0 – 6.0 Alfazuur% (1.5 uur mee koken)

_20 gram Saaz 3,0 – 4,5 Alfazuur% (laatste 10 min. mee koken)

_12 liter Maischwater

_ 5 liter Spoel water

_ 1 Zakje Arsegan Gist Top biergist

Maischschema:

  • Starten bij 45 graden Celcius, dan gelijk door naar
  • 10 minuten op 52 graden Celcius
  • 60 minuten op 62 graden Celcius
  • 15 minuten op 72 graden Celcius
  • 5 minuten op 78 graden Celcius

Kooktijd: 1,5 uur.

De brouwmeesters in 2003 waren: Louis Spoelstra, Jan van Schaik, Ko Polderman en Bert Maessen.