Karmeliet (kloon)

Voor 20 liter bier
Ingredienten

3805 gram gerstmout ( 2 EBC)
787 gram tarwemout (3 EBC)
394 gram Havervlokken (6 EBC)
500 gram ruwe tarwevlokken
394 gram Gerstvlokken

De haver 394 gr. en 1liter water van te voren 30 min gekookt en bij begin maish gedaan op 52 gr.
21 Liter Maischwater
Maischschema:
15 minuten op 52 graden
40 minuten op 62 graden
30 minuten op 72 graden
5 minuten op 78 graden

Spoelwater 12 liter
Koken 75 minuten
Bij begin vd kook 27 gram Hallertauer Tradition (4.3%) toevoegen

10 minuten voor het eind vd kook 10 gram Saaz (4,7 % ) toevoegen
10 minuten voor het einde vd kook 500 gram gele basterdsuiker erbij gedaan.

7 gram Koriander en 25 gram Sinaasappelschil droog/zoet na de kook toegevoegd en 40 min rust.

In gistvat voor 40 min belucht met aquariumpomp.

Gist opgekweekt uit originele flesjes Karmeliet

Na het beluchten bij de wort gedaan.

Begin SG 1076 Brix 19,2 gemeten

Eind SG 1013 Brix 9,8 gemeten

alcohol 8,4 %
Vergisten
7 dagen hoofdvergisting, daarna overzetten naar schoon vat en nog 14 tweede vergisting.

Daarna koel zetten en na 14 dagen bottelen met 150 gram suiker op het gehele brouwsel ( 21 liter na koken) geeft 2,5 gram per flesje.
Verbeterpunten vlgs de brouwer, iets meer koriander en sinaasappelschillen erbij doen( typische geur bij het openen van het flesje verbeteren).

Toevoegen van milde lichte amber kandijstroop ipv gele basterdsuiker geeft iets donkerdere kleur

Winnaar gilde wedstrijd februari 2020

Punten vakjury:90 punten
Publieksjury 85 punten
Bij beiden de 1e plaats

Bron: Martin Maas.  1e prijs WWBLG 2020