Recept Duvel kloon
Klasse C : lichte bieren met veel alcohol (Belgian Golden Strong Ale 18D)
Ingrediënten voor 50 liter:
11,75 kg pilsmout extra pale premium (2,5 EBC)
110,0 g Styrian Goldings – Boil 70,0 min
75,0 g Saaz – Boil 15,0 min
2,0 st. Kardemom(pitjes) – boil 15,0 min
2,30 kg Suiker; na 1 dag hoofdvergisting toevoegen.
25,0 g Saaz – Dry Hop 10,0 Days
Maischwater: 34,45 L (50,0 C)
Maischschema:
Temp. in gr. C 50…..62…..72….78
Tijd in min. 10…..30…..40……5
Spoelwater: 37,12 L …75,6 C
Kooktijd: 70 min.
Gist: 1,0 pkg Duvel Gist (Wyeast Labs 1388)
Begin SG: 1080 (gemeten)
Eind SG: 1016 (gemeten)
Alc. % : 8,5%
Bitterheid: 30,4 IBU
Kleur: 5,8 EBC
Notes:
NB Rustig koken om verkleuring (donkerder) door karamelisatie te voorkomen!
Vergisting en rijpen:
Hoofdvergisting 5-6 dagen bij 16-28C (na 1-2 dagen suiker toevoegen, suiker NIET meekoken).
In 3 dagen afkoelen van 28 naar 2 Celsius.
3 weken rijpen met DROOGHOPPEN.
Filteren
Bottelen
6 weken rijpen bij 4-5 C
Bron: Jan van Terheijden / Peter Bollebakker 1e prijs ( 84 pt.) WWBLG 2014