Witbier

1e prijs recept voor wedstrijd 2024
Brouwer Willy Reijniers: 86 punten van de vakjury


Het prijswinnende tarwebier is een mengsel van twee brouwsels in de verhouding van 2:1 .
Het eerste tarwebier bevat:
Brouwsel 13 liter
2435 gram pilsmout
1068 g lichte tarwemout (3.5-6.5 EBC)
400 g donkere tarwemout (15-20EBC)
300 g patentbloem 
7 g koriander (vers gemalen)
55 g Saaz uit 2020 van Bert Maessen +
15 g Saaz (2021, 4.5% alphazuur)
92 gram schil verse sinasappel
SafAle S33 (bierre blanche)

maischschema granen:
45 minuten 69 -> 61 graden ; opgewarmd 15 min 72 graden , opgewarmd 78 graden 5 minuten.
een uur koken met 55 g Saaz en koriander ; laatste 5 minuten koken 15 gram Saaz + sinasappelschil.
Na afkoelen SafAle S33 toegevoegd bij s.g. 1050; s.g. bottelen 1012.




Tweede (limoen-)tarwebier.
Brouwsel 14 liter
2460 gram pilsmout
500 g lichte tarwemout (5.5 EBC)
600 g donkere tarwemout (15-20 EBC)
540 ruwe, ongemouten tarwe (tweemaal 45 min gedroogd in oven 110 graden)
400 g patentbloem
93 gram Saaz hopbellen van Bert Maessen 2020, 
6 gram gemalen koriander
400 g kristalsuiker
25 g Saaz (4.5 % alphazuur)
6 gram Brewferm Misty Wit
3 limoenen


maischschema granen:
75 minuten 69 graden ->61 graden, opgewarmd -> 71 graden .
Uur later gefilterd.
1 uur koken met 93 gram Saaz +koriander en 400 gram kristalsuiker.  
Laatste 5 minuten 25 g Saaz (4.5%) toegevoegd.
Start s.g. 1050.Eind SG ongeveer 1010.
Na 1 dag volop vergisting door korrelgist Brewferm Misty Wit
Drie limoenen in vier stukken gesneden, uitgeperst en kort gekookt met een beetje water; na afkoelen tot circa 45 graden zijn deze limoenen plus sap toegevoegd aan het gistingsvat.


Het winnende bier is een mengsel gemaakt door vanuit de koelkast 1/3 uit het flesje van het eerste tarwe bier uit te schenken en daarna (rustig) aan te vullen met limoen-tarwebier en opnieuw te bottelen met een kroonkurk.