Limburgs zuurvlees

Limburgs zuurvlees: “zoervleisj” Recept van: cecilekooktvoorjou

Volgens oude familietraditie en typisch Limburgs is deze heerlijk malse stoof. Perfect bij frietjes, mayo en appelmoes.

Ingrediƫnten

Porties: 5

  • 800gram Riblappen (of runderlappen – niet te mager vlees)
  • 40gram boter/margarine
  • 5dl water
  • 5dl witte natuurazijn
  • 500gram dikke uien (in halve ringen gesneden)
  • 5el perenstroop
  • 2 plakken ontbijtkoek
  • 3 blaadjes laurier
  • 2 kruidnagels
  • naar smaak versgemalen peper en zout

Bereidingswijze

Voorbereiding: 30 minuten |Bereiding: 3 uur | Extra tijd: 1 dag, marineren

  1. De runderlappen in in blokjes snijden van plusminus 2 bij 2 cm. En bestrooien met zout en peper. Marinade maken van de azijn + water (verhouding 50/50!), de kruidnagels en laurier en minstens 24uur marineren. Langer mag ook.
  2. Het goed uitgelekte vlees (marinade bewaren!) goed bruin aanbraden (essentieel, wees geduldig!) en afblussen met de marinade. De grof gesneden uien apart braden in boter en bij het vlees voegen. Het geheel (ongeveer 2 uur, soms ook langer) gaar laten sudderen in de marinade, met deksel op de pan op een sudderplaatje. Het vlees moet uit elkaar vallen, dan pas is het het lekkerst. Schep van tijd tot tijd het schuim er af.
  3. Als het vlees gaar en mals is, de plakken ontbijtkoek verkruimeld toevoegen om te binden evenals de perenstroop. Eventueel met peper en zout op smaak maken brengen. Proeven…is het te zuur, dan eventueel nog wat perenstroop toevoegen.