Limburgs zuurvlees 2

Porties: 6 personen Voorbereiden: 8 uur Bereidingstijd: 1 uur en 20 minuten

Beoordeling: 4.3/5

( 3 stemmen )

Ingrediƫnten

  • 1 kg runderlappen
  • 2 dl azijn
  • 2 laurierblaadjes
  • 2 kruidnagels
  • 3 jeneverbessen, gekneusd
  • 2 tl tijm
  • 4 uien
  • 100 gram boter
  • 1 el suiker
  • 1-2 el (limburgse) appelstroop
  • 3-4 plakjes peperkoek, in kleinere blokjes gesneden
  • peper & zout
  • 1 el bessenjam
  1. Snij het vlees in dobbelstenen. Meng het vlees met de azijn, laurier, kruidnagel, jeneverbessen en tijm en breng goed op smaak met flink wat peper en zout. Dek het vlees af en laat minstens 8 uur marineren in de koelkast.
  2. Pel de ui en snipper fijn.
  3. Verhit de helft van de boter in een pan en fruit hierin de ui met wat zout op laag vuur in zo’n 10 minuten glazig. Heb je, net als ik, een instant pot, dan kun je dit ook op de ‘saute-stand’ in de pot doen.
  4. Je hebt nu 2 opties: je kunt het vlees eerst aanbraden, of niet. Aanbraden komt de smaak wel ten goede maar is veel werk. Om dit te doen haal je het vlees uit de marinade (marinade wel bewaren) en dep je het goed droog. Dit laatste is belangrijk, want als je vlees nog te nat is dan zal het niet braden maar koken. Braad het vlees in de resterende boter rondom bruin.
  5. Vanaf hier gaan we weer ‘gezamenlijk verder’. Ongeacht welke optie je bij punt 4 hebt gekozen kun je vanaf hier alle resterende ingrediĆ«nten bij elkaar doen in de instant pot of een goede (gietijzeren) braadpan. De overgebleven marinade en de gebakken uien moeten er ook bij. Afhankelijk van of je je zuurvlees zoeter of zuurder wilt kies je 1 of 2 lepels stroop en 3 of 4 plakjes peperkoek. Meer is zoeter. Maar je kunt op het einde altijd meer toevoegen. Doe de deksel op de pan en laat dit geheel zo’n 2-3 uur stoven op laag vuur. Indien je de instant pot gebruikt, dan voldoet 1 uur op de pressure cooker stand.
  6. Roer daarna alles nogmaals goed door en bepaal of hij goed op smaak is en of je zuurvlees te dik of te dun is. In mijn geval was hij nog wat te dun, dus ik heb wat van het vocht weggedaan en de rest ingedikt met maizena. Er zijn veel dingen van invloed hierop, zoals bijvoorbeeld de kwaliteit van je vlees en je peperkoek, dus dit recept is een richtlijn. Je zult echt zelf moeten bepalen wat jouw zuurvlees nodig heeft. Zoals aangegeven in punt 5 kun je hier ook eventueel meer stroop of peperkoek toevoegen.