Rochefort 8

Rochefort is een trappistenbier dat in de Abdij Notre-Dame de Saint-Rémy te Rochefort in de provincie Namen wordt gebrouwen. De Cisterciënzerabdij voor nonnen werd in 1230 opgericht, maar rond 1789 vernield. De abdij werd in 1887 weer opgebouwd, en het eerste Rochefortbier werd rond 1899 gebrouwen. 

Er worden 3 bieren gebrouwen, nl. Rochefort 6: rode kroonkurk, 7,5% alc. ; Rochefort 8: groene kroonkurk,  9,2% alc. ; en Rochefort 10: blauwe kroonkurk,  11,3% alc.

De Rochefort bieren worden gebrouwen uit twee Pilsener-mouten en een Münchener-type, met donkere kandijsuiker in de ketel.De hop-soorten zijn Duitse Hallertaus en Stiermarkse Golding, die twemaal toegevoegd worden. Twee gistculturen worden gebruikt. Dezelfde twee culturen worden in de primaire en secundaire gisting gebruikt. Witte kristalsuiker wordt dan bij het bottelen toegevoegd.

“Twee van de bleke mouten, twee suikers, twee hopvariëteiten, twee gistculturen……twee van dit en twee van dat….We houden het graag simpel” lachte broeder Antoine.

Hij suggereerde dat de Rochefortbieren het best werden geproefd bij 12-14 gr.C

De bieren worden nu gewoonweg ‘zes’, ‘acht’ en ‘tien’genoemd. Dat is handig, merkt broeder Antoine op, want ze zijn klaar voor consumptie op zes, acht en tien weken.

Rochefort 8 heeft een meer geel-bruine kleur, een assertief palet, met meer fruit in de smaak (een vleugje vijgen?) en een tikkeltje extra demi-sec karakter om de afdronk nog meer te balanceren.

Bron: Wikipedia en “De grote Belgische BIEREN” van Michael Jackson.

Rochefort 8 (kloon)