Algemene kenmerken
Een Meibock of Meibok is een ondergistend blond bier met 6,3 tot 7,4 vol% alcohol.
Uiterlijke kenmerken
Blond tot amberkleurig helder tot briljant helder (commerciële versies zijn gefilterd)
Romige maar soms ook onregelmatige schuimkraag, inzakkend tot een blijvend laagje.
Koolzuurgehalte is normaal.
Geurassociaties
Rijk moutig aroma, afkomstig van bleke moutsoorten. Licht hoparoma van nobele hopsoorten. Schoon vergistings en mout-aroma profiel. Bovengistende versies zijn kruidiger en fruitiger, maar dit moet op de achtergrond blijven. Bij ondergistende versies kan soms wat DMS en Diacetyl waarneembaar zijn. Geen hogere alcoholen.
Bassismaak
De bassismaak is zoetig tot zoet, bitterig tot bitter.
Smaak
Schoon-Clean volmoutig. Zoetig, licht tot gemiddeld hopbitter. Bij bovengistende versies mogen fruitigheid en kruidigheid niet overheersen. DMS en diacetyl mogen in onderstaande versies minimaal aanwezig zijn. Hogere alcoholen horen in een Meibock niet thuis.
Body
Body is medium tot tamelijk vol.
Mondgevoel
Het mondgevoel is zacht, licht plakkerig. Het mag iets alcohol verwarmend zijn, maar branderig alcoholisch mond gevoel is niet gewenst. Zijn.
Nasmaak
Moutig, zoetig, licht bitterig tot bitter. Fruitigheid en kruiderigheid zijn bij bovenstaande versies toegestaan, mits deze niet overheersen. Branderige hogere alcoholen horen niet.
Opmerkingen
Duitse Meibock is moutiger en bitterder dan de Nederlandse versies. Ondergistende versies zijn strakker, minder fruitig en minder kruidig dan bovengistende Meibock-bieren.
Technische kenmerken
Begin SG 1060 – 1074
SVG 70 – 77%
Alcoholpercentage 6,3 – 7,4 Vol%
Kleur 14 –p 40 EBC
Bitterheid 20 – 40 EBU
Koolzuurgehalte 4,4 – 4,6 gr/ltr
Voorbeelden Einbecker Mai-Ur-Bock, Gulpener Lentebock, Budels Meibock, Lindeboom Lentebock.
Type : Meibock
Categorie : Klasse C
Oorsprong : Duitsland
Voorbeelden : Einbecker Mai Urbock, Brand Meibock enz.
Begin SG voor koken : 1060
Eind SG na koken : 1070
Kleur : 15-35 EBC
Bitterheid : 20-30 EBU
Bron: BKG Biertypen