Duvel (kloon)

Recept Duvel kloon

Klasse C : lichte bieren met veel alcohol (Belgian Golden Strong Ale 18D)

 

Ingrediënten voor 50 liter:

11,75 kg    pilsmout extra pale premium (2,5 EBC)

 

110,0 g  Styrian Goldings – Boil 70,0 min

75,0 g    Saaz – Boil 15,0 min

2,0 st.     Kardemom(pitjes) – boil 15,0 min

2,30 kg    Suiker; na 1 dag hoofdvergisting toevoegen.

25,0 g     Saaz – Dry Hop 10,0 Days

 

Maischwater: 34,45 L (50,0 C)

 

Maischschema:

Temp. in gr. C        50…..62…..72….78

Tijd in min.            10…..30…..40……5

 

Spoelwater: 37,12 L …75,6 C

 

Kooktijd:  70 min.

 

Gist:  1,0 pkg Duvel Gist (Wyeast Labs 1388)

 

Begin SG: 1080 (gemeten)
Eind SG:   1016 (gemeten)
Alc. % : 8,5%
Bitterheid: 30,4 IBU
Kleur: 5,8 EBC

 

Notes:

NB Rustig koken om verkleuring (donkerder) door karamelisatie te voorkomen!

Vergisting en rijpen:

Hoofdvergisting 5-6 dagen bij 16-28C (na 1-2 dagen suiker toevoegen, suiker NIET meekoken).

In 3 dagen afkoelen van 28 naar 2 Celsius.

3 weken rijpen met DROOGHOPPEN.

Filteren

Bottelen

6 weken rijpen bij 4-5 C

 

Bron: Jan van Terheijden / Peter Bollebakker  1e prijs ( 84 pt.) WWBLG 2014