Blond

Algemene achtergrond informatie van een blond bier

Een Blond, ook wel Blonde, is een blond Belgisch biertype met 6,0 tot 7,5 vol% alcohol. Blond is een traditionele bierstijl, die vaak de eerste in lijn is met de donkere Dubbel, de zware Tripel en de overtreffende trap, Quadrupel. Blond is een zeer toegankelijk biertype met vaak zoete fruitige en licht kruidige tonen afkomstig van de Belgische gist. Een licht, zoetig moutkarakter is eveneens kenmerkend voor de Blond.

Zicht
De kleur is licht blond tot goudkleurig. Vaak is het bier helder; een mistig tot lichte troebeling is niet ongewoon. Het bier heeft een stevige stabiele, romige schuimkraag. Het koolzuurgehalte is normaal tot hoog.

Geur
De geur is zoetig en complex met kruidige en fruitige aroma’s. Hoparoma kan aanwezig zijn, maar overheerst niet. De fruitigheid loopt uiteen van citrusachtig tot tropisch fruit en steenfruit. Kruidige fenolen afkomstig van de gist en aroma’s van alcoholen dragen bij aan de complexiteit. Toevoeging van kruiden – vooral koriander – komt vaak voor, maar is niet vereist.

Smaak
Licht zoetige moutsmaken, esters, lichte kruidigheid en zachte alcoholische smaken. Bitterheid loopt uiteen van licht bitter tot bitter, waarbij de bitterheid altijd in balans is met de zoetheid. De body van een Blond is dun tot medium.

Opmerkingen
De Blond is minder sterk, minder alcoholisch dan de Sterk Blond. De Blond is toegankelijk en niet intens qua smaak. Blond is een uitstekende eerste stap voor fervente pilsdrinkers, die het smaakvolle landschap van speciaalbier willen ontdekken.

Algemene kenmerken
Alcoholpercentage: 6,0 – 7,5%%
Kleur: 7-14 EBC
Bitterheid: 15-30 IBU
Gisting: Bovengistend

Glas: Tulp of Trappistenglas
Serveertemperatuur: 6 – 8 graden Celsius
Bier/spijs combinaties: Witvis, Vette vis, pasta’s

Bekende voorbeelden
La Trappe Blond, Affligem Blond, Leffe Blond, Grolsch Klassieke Blond, Grimbergen Blond, Kasteel Blond, Brugse Zot Blond, Val-Dieu Blonde

Bron: Bierista

Blonde Westkaap