2020 Bert Maessen Appel Cider

Ingrediënten voor 10 liter appel cider.

10 liter vers appelsap i.d.m. gedeeltelijk wat perensap s.g. 1060.

0,5 kg suiker

5 gram korrel gist

1 theelepel citroen zuur

2 pilletjes sulfiet

wat witte basterd suiker.

Sap in nacht koud zetten om te klaren. Korrel wijngist oplossen en aan het sap toevoegen. Met tussen pose het citroen zuur en de twee pilletjes sulfiet toevoegen. Na 4 dagen de 500 gram opgeloste suiker toevoegen. Na een paar weken als het is uit gegist overhevelen tot het mooi helder is en het bezinksel is verwijdert. Schone flessen van mousserende wijn of Champagne flessen vullen met 2 theelepels basterd suiker en een paar druppels vers opgelost gist en het heldere appel/perensap. Afsluiten met een plastic stop of kroonkurk en warm weg zetten. Na een paar weken flessen op z’n kop weg zetten dat alle bezinksel naar onder zakt. Na een paar weken het gevormde bezinksel verwijderen door hals te bevriezen of ander half uur op z’n kop in de vriezer te zetten. Stop/kroonkurk verwijderen en bezinksel laten weglopen. Aanvullen met sap of suikeroplossing al naar gelang de gewenste droog/zoetheid. De flessen enige weken koud en donker wegzetten. De cider goed koud serveren.

Voor echte Cidre de Pommes heb je speciale cider appeltjes nodig maar die hebben we niet in Nederland. De beste Cidre de Pommes komt uit Normandië in Frankrijk gemaakt van 10 soorten cider appels.